Experiment

Experiment du kan göra hemma

Experiment
Förklaring
Material
Utmaning

Burkraket

OBS! Utför experimentet utomhus! Fyll burken till 1/3 med ljummet vatten. Lägg i en halv samarintablett och sätt snabbt på locket och ställ burken upp-och-ner. Vänta på smällen.
Gasen i bubblorna blir kvar i burken och när det kommer mer och mer bubblor trycker gasen på locket hårdare och hårdare. Ända tills locket, PLOPP, lossnar och gasen sprutar iväg neråt som en raketmotor. Burken flyger iväg.
En lufttät burk med lock Samarintablett (eller bakpulver)
Kan du lista ut vad som skjuter burken högre? 1 en större burk x mer samarin 2 ett mer hårtsittande lock

Imploderande burk

Fyll skålen med kallt vatten och lägg i isbitarna. Häll lite vatten i burken. Värm burken tills vattnet kokar och det kommer ordentligt med vattenånga ur burken. Vänd snabbt burken uppochner i isvattnet. Burken knölas omedelbart ihop.
Vattenånga tar mycket större plats än flytande vatten. När vattnet kokar fylls drickaburken med vattenånga. När burken doppas ner i isvattnet blir vattenångan flytande igen och tar mycket mindre plats. Eftersom det inte kan komma in eller ut någon luft så bildas ett undertryck i burken. Lufttrycket utanför burken trycker ihop burken.
Liten skål, isbitar, drickaburk (33 cl), salladstång, spisplatta/bunsenbrännare
Ingen utmaning för detta experiment.

Magiskt Vatten

Häll ett dricksglas alldeles fullt med vatten. Glaset ska bli jättefullt, så att vattnet går upp över kanten. Lägg på pappbiten. Håll pappen på plats med ena handen och vänd försiktigt på glaset. När du tar bort handen sitter pappen kvar.
Det kan inte komma in någon luft i glaset och pappen hålls på plats av lufttrycket utanför.
Dricksglas, en bit glansig papp (t.ex. ett vykort eller fotopapper)
Har vattnets ytspänning någon betydelse för experimentet? Kan du ta reda på om det fungerar utan ytspänning?

Mentostricket

Stoppa fem mentostabletter i papprullen och håll pappbiten under rullen som stopp. Håll rullen över flaskans öppning. Dra snabbt undan botten i rullen så att tabletterna far ner i Coca colan. Coca colan kommer spruta upp ur flaskan.
Mentos är fulla av ojämnheter som är i precis rätt storlek för att kolsyran ska börja bubbla.
En flaska Coca-cola, helst light En rulle Mentos, mintsmak En enkel papprulle att lägga tabletterna i En lös pappbit som tillfällig botten i rullen
Ingen utmaning för detta experiment

Specialgegga

Blanda vatten i majsstärkelse tills konsistensen är som yougurt. Om du rör sakta i vätskan är den följsam och mjuk men om du slår på den eller försöker röra snabbt så blir den fast. Om du tar upp en del av vätskan och rullar den som en boll så håller den sig fast så länge du bearbetar den, men så fort du slutar rulla den så blir den mjuk igen.
Majsstärkelsens struktur gör att de små, små kornen hakar i varandra så länge de utsätts för påfrestning men om de har möjlighet att vrida sig så blir vätskan lös.
Majsstärkelse, vatten
Ingen utmaning för detta experiment

Vattenstråle tryck och böj

Häll vatten i PET-flaskan. Ställ fram en hink på golvet (om det är inomhus). Ta en nål och gör ett hål långt ner på flaskan så att det sprutar ut en vattenstråle. Skruva på korken och vänta några sekunder. Skruva av korken igen. Blås upp en ballong och gnugga den mot håret. Håll den gnuggade delen av ballongen ovanför vattenstrålen.
Så länge flaskan är öppen pressar vattentrycket i flaskan ut vattnet genom det lilla hålet. När korken skruvas på slutar det spruta eftersom det inte kan komma in luft i toppen på flaskan och det blir då ett undertryck som motverkar vattentrycket vid hålet. När du gnuggar ballongen mot håret förs det över negativt laddade elektroner från håret till ballongen, vilket ger ballongen en negativ laddning av statisk elektricitet. Vattenmolekyler har en plus och en minussida. Den positivt laddade sidan attraheras av den negativt laddade ballongen och dras emot den.
1,5-liters eller 2-liters PET-flaska, knappnål, hink, ballong
Ingen utmaning för detta experiment

Äggsnurr

Koka ett ägg i 8 min och låt det andra ägget vara okokt. Prova att snurra äggen. Det kokta ägget snurrar bra, men det okokta snurrar dåligt.
När man sätter fart på det kokta ägget får man genast fart på allt innehåll i ägget, men när man sätter fart på det okokta ägget hänger inte innehållet med eftersom innehållet är flytande.
2 ägg
Kan du få fart på det okokta ägget? I så fall: Hur funkar det att stoppa äggen? Varför?

Äggsug

Koka ägget hårdkokt (8 min). Skala ägget noggrannt så att det får en slät yta (ett tips för att få äggskalet att lossna bättre är att kyla ägget i kallt vatten direkt efter kokning). Häll lite vatten i e-kolven. Sätt det skalade ägget ovanpå e-kolven. Koka vattnet. Ägget dansar. Ta av flaskan från plattan. Ägget sugs ner.
Varm luft tar större plats än kall luft, och vattenånga tar betydligt större plats än flytande vatten. När vattnet kokar övergår det flytande vattnet till vattenånga som trycker på ägget och får det att hoppa. När vattnet svalnar tar luften mindre plats. Vattenångan kondenserar och blir till flytande vatten som tar betydligt mindre plats. Det blir ett undertryck i flaskan och ägget sugs ner.
1 ägg, Flaska med bred öppning eller e-kolv
Kan du få ut ägget igen, utan att ha sönder det?